Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Stát soutěží se soukromým sektorem o zdroje a protože smí používat násilí, tak tuto soutěž nakonec vyhraje. Spokojení budou všichni soudruzi, i ti z ODS, kteří, ve jménu legislativy, budou bohatnout na tom státním lupu.

0 0
možnosti
Foto

J61i14ř45í 50K74i91n38d15l

10. 10. 2017 12:35

R^R^R^Stát, jakožto majitel výhradních ložisek v zemi, následně inkasuje, kromě veškerých běžných daní z podnikatelské činnosti navíc také tzv. royalties, neboli daň z vydobytých nerostů. Stát tak bez jakéhokoliv rizika a nákladů získává až 10% z tržní hodnoty vytěžených nerostů. Veškerá rizika vyplývající z těžební činnosti (propad tržní ceny suroviny, geologické anomálie, provozní havárie atd.,) nese soukromý těžař. S ohledem na vysoké náklady na těžbu a zpracování, které nese těžař, je logicky podíl státu na zisku těžaře podstatně vyšší než hranice 10% z tržní ceny nerostů. V případě vysokých nákladů těžaře, může stát na poplatcích z vydobytých nerostů inkasovat více než je samotný zisk těžaře.

0 0
možnosti

Jo, to bylo vidět v případě OKD a Bakaly, jak velké riziko na sebe ten chudák vzal.....Vytahal z firmy kolem 30 miliard a stát teď z peněz daňových poplatníků bude muset financovat útlum těžby a sanování ekologických škod ;-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1162x
1. místostarosta Litoměřic, kandidát ODS do Sněmovny. Mezi jeho záliby patří sport (zejména cyklistika, hokej a sportovní létání), cestování a četba.

Seznam rubrik