Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lítačka patří do minulého století. V Hongkongu mají lepší kartu už od roku 1997

Po vlastní zkušenosti při zařizování Lítačky, musím konstatovat, že je to fakt lítačka. Když už se Praha pod vedením primátorky Krnáčové rozhodla zlikvidovat opencard, měla se poučit a nevytloukat klín klínem.

Lítačka prostě neodpovídá požadavkům moderní doby, je to zastaralý typ řešení. Už jen to pořizování…

Pokud nezvolíte expresní zhotovení s osobní účastí na jednom jediném místě v Praze a nemáte čas kartu vyzvedávat, jste odkázáni na Českou poštu a doporučený dopis, na jehož zaslání platí lhůta 30 dnů. Zásilka ale většinou po 14 dnech dorazí a vy si ji musíte vyzvednout osobně v otevíracích hodinách. Hurá!? Mám lítačku, můžu jezdit? Zdaleka ne - karta není aktivovaná a musí se dobít. Předražený web litacka.cz, kam se logicky vrátíte, abyste kartu dobil kuponem, tuto možnost nenabízí a po chvíli planého surfování jste odkázán na web dopravního podniku. Tady zase musíte zadat údaje o lítačce, pátrat v paměti po heslu, a pokud se proklikáte až k převodu peněz a nezobrazí se vám na monitoru zpráva „Systém je přetížen“ můžete dokončit platbu. Pokud se nezadaří, musíte se dostavit na dobíjecí místo, kterých je v milionové Praze deset…další cesta, další čekání ve frontě. Tím ale celá anabáze nekončí, následně se musí totiž karta zaktivovat na dobíjecím místě a následně ve validátoru a pokud ten nejbližší, jak se stalo mně, nefunguje, znamená to další kroky a minuty navíc… Prostě zkušenost k nezaplacení.

 Je to ale v 21. století nutné? Proč prostě nerozvíjet bezkontaktní platební karty, na které se dá celý systém nahrát. Proč se prokazovat další kartou, kterých máte v peněžence už tolik, že byste mohli klidně hrát mariáš. Proč třeba nejít ještě dál a nenahrát jméno do zabezpečené databáze a neprokazovat se revizorovi občanským průkazem. Aspoň by zase Úřad pro ochranu osobních údajů, měl agendu. Vždyť dnešní doba skýtá tolik technických možností, jak lidem ušetřit čas a koneckonců i peníze. Zatímco lepíme dálniční známky za okno, na Slovensku už dva roky využívají systém elektronických dálničních známek, a kdo z vás si ji zkoušel někdy objednat, dá mi za pravdu, jak jednoduché to je a zabere to 90 sekund i s platbou. Prostě jen nahrajete svou SPZ do registru. Hotovo dvacet. Proč prostě nenahrát Karel Krejza do registru, poslat peníze přes internet a tradá na tramvaj…

Postoj Pirátů, kteří sedí v zastupitelstvu hlavního města, je při nejmenším ambivalentní.  Zatímco v březnu 2016 jejich stranický web použil titulek „Lítačka je krok správným směrem“ a že projekt Lítačky považují za rozumný, přestože v podstatě kopíroval opencard se všemi neduhy, v prosinci téhož roku už opoziční zastupitel za Piráty Ondřej Profant volil ostřejší slova. "Lítačka je v podstatě překlenovací řešení, tyto typy karet jsou v dnešní době zbytečností a nic nepřináší. Ona je vlastně jen hloupější papír, který je oproti lítačce levnější, jednodušší a funguje," uvedl Profant pro Aktuálně.cz. Tři roky sedí Piráti v zastupitelstvu a stále jsou lidé nuceni stát fronty. 

Ano, pražská MHD je sice pátá nejlepší na světě, jak vyplývá ze studie "Sustainable Cities Mobility Index 201, ale je to především díky husté síti různých dopravních prostředků a relativně příznivým cenám jízdného, pochybuji, že si hodnotitelé šli zařídit Lítačku.

Sedmimilionový Hongkong se v této studii umístil jako první. Tamní Octopus kartu si můžete pořídit anonymně, během pár minut, dobít skoro všude od Mc Donaldu přes automat na ulici nebo ji mimo další možnosti můžete propojit s vaší kreditní kartou, která automaticky dorovnává výši kreditu tak, aby se vám nestalo, že padnete na nulu. Tato karta funguje od roku 1997!  Naše pár let stará Lítačka patří prostě do minulého století… 

Autor: Karel Krejza | středa 22.11.2017 10:33 | karma článku: 30,83 | přečteno: 2599x
  • Další články autora

Karel Krejza

Očkovací zápas roku Izrael - ČR 100:1

Po dvanácti měsících je tu konečně objektivní šance doopravdy zabojovat s koronavirem. Dosavadní zmatená a často protichůdná opatření za boj nepovažuji.

10.1.2021 v 13:11 | Karma: 10,53 | Přečteno: 205x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Karel Krejza

Nemáte kanalizaci? Smůla. Dotace na čističky pro rodinné domy ministerstvo nedá

Jako pravicový politik nejsem zrovna příznivcem dotací na všechny možné projekty, nicméně zvláště ty týkající se životního prostředí podle mého soudu mají smysl, zvlášť když vstupuje do hry zákon a sankce.

16.1.2020 v 15:01 | Karma: 17,97 | Přečteno: 544x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Karel Krejza

Svoboda se stala ďáblem naší doby

Nedávno jsem slíbil, že napíši něco o výchově, odvaze, respektu. Jednoduše o cool generaci. Vnuků Husákových. Odkládal jsem to jednak proto, že vůbec nejsem spisovatel a ještě mám spoustu jiných starostí. No jo...

4.4.2019 v 8:42 | Karma: 35,19 | Přečteno: 1365x | Diskuse| Společnost

Karel Krejza

„Sem si nesedej, rezervováno pro Kima“. Severní Korea před 30 lety a dnes

Severní Koreu jsem navštívil v roce 1988 ještě jako sportovec. Už tehdy na mě země působila tragicky. V obchodech nic nebylo, víceproudé silnice brázdily sice jen Mercedesy a Volva, ale s frekvencí 1 auto za 10 minut.

12.6.2018 v 13:08 | Karma: 24,90 | Přečteno: 2026x | Diskuse| Politika

Karel Krejza

Daňová reforma ČSSD nesmí projít. Doplatíme na to všichni!

Vláda ČSSD a ANO pomalu začíná získávat jasnější kontury a kromě debat o obsazení ministerstev se hraje i o jednotlivé body v koaliční smlouvě, kam se socialisté snaží umístit i svůj návrh daňové reformy, což doufám, neprojde!

22.3.2018 v 13:53 | Karma: 33,07 | Přečteno: 1216x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1162x
1. místostarosta Litoměřic, kandidát ODS do Sněmovny. Mezi jeho záliby patří sport (zejména cyklistika, hokej a sportovní létání), cestování a četba.

Seznam rubrik